Natalna karta

Često se susrećemo sa pojmom natalna karta, ipak je pojam mnogima posve nejasan. Što zapravo podrazumijeva taj pojam? Natalna karta predstavlja “zamrznutu” sliku neba koja prikazuje raspored nebeskih tijela u trenutku rodjenja odeđene osobe. U zavisnosti od položaja planeta i njihovih medjusobnih aspekata u trenutku rodjenja tumači se i životni put osobe. Natalna karta predstavlja polaznu i osnovnu astrološku analizu pomoću koje dobijamo uvid u sudbinske tokove i dogadjaje, skrivene potencijale i predispozicije, sklonosti, vrline i kvalitete ali, takodje, dobijamo saznanje i o tome na koji način se nedostaci, mane i greške mogu ispraviti. U natalnoj karti su skrivene mnoge tajne i mudrosti a astrolog simbolično predstavlja umjetnika čiji je zadatak filozofski jer on tumačeći aspekte iz natalne karte radi na otkrivanju tajni i mudrosti koje se kriju zapisane na nebeskom svodu.

NATALNA KARTA (ŽIVOTNI HOROSKOP) nam pomaže da efikasnije iskoristimo svoje potencijale i šanse koje nam se pružaju, da lakše prebrodimo kritične periode i uspešnije rješimo probleme u ljubavi, poslu i na drugim životnim poljima. Takodje, pomaže nam da bolje upoznamo sebe same, okolnosti u kojima se nalazimo.

horoskpedija - natalna karta
horoskopedija – natalna karta

NATALNA KARTA odražava individualnost osobe, slično otisku prsta svaka natalna karta se razlikuje i potrebno je postmatrati je i analizirati kao celinu. Iz analize jednog ili nekoliko aspekata nije moguće dobiti zadovoljavajući rezultat. Široko je rasprostranjeno mišljenje da se ljudi, njihov karakter i sudbine mogu podijeliti u 12 horoskopskih znakova. Horoskopski znak nam daje uvid u samo jedan dio ličnosti i težnji osobe dok je analiza osobnog horoskopa neuporedivo kompleksnija.

U astrologiji se osnovnom činjenicom kao i polaznom tačkom prilikom tumačenja vaše ličnosti i vašeg života smatra vaš horoskopski znak tj. znak u kome se Sunce nalazilo u trenutku vašeg rodjenja. Horoskopski znak u natalnoj karti odredjuje vašu individualnost, vaše potrebe i navike, vaš pogled na stvari i generalno vaš pristup životu. Medjutim, horoskopski znak je samo jedan od činilaca koji utiču na sudbinu svakoga od nas, jer se u astrologiji jako važnim činiocima, osim Sunca, smatraju i ostale planete: Mjesec, Merkur, Venera, Mars, Jupiter, Saturn, Uran, Neptun i Pluton. Svaka od ovih planeta (treba napomenuti da se u astrologiji za Sunce i Mjesec takodje koristi termin “planeta”) ispoljava uticaj na naš život, i taj uticaj se manifestira na sve sfere života čovijeka (ljubav, zdravlje, posao, porodica itd). Svrha astrologije se ogleda u tome da pomogne čovijeku da promjeni svoj život na bolje, da ga svojom moći predvidjanja budućih tokova sudbine, riješi misterije života i nepoznato i daleko mu učini bližim kako bi se uspešno uhvatio u koštac sa mnogim životnim okolnostima, a dobre stvari učinio još boljim. Astrologija se može uporediti sa putokazom na raskršću života i ona je tu da nas povede jednim novim putem – putem samospoznaje i putem kojim je lakše zaobići životne neprilike i upoznati jednu sasvim novu i lepšu stranu života.

Sidebar